piątek, 13 października 2017

Ciasto piaskowe ze śliwkami.


Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag cukru
  • pół szklanki mleka i pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:
  1. Całe jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę
  2. Śliwki umyć, wypestkować, piekarnik nagrzać do 180* C
  3. W trakcie ucierania dodawać stopniowo olej, a potem zmieszane mąki - ciągle ucierać
  4. Dodać proszek do pieczenia oraz letnie mleko - ucierać
  5. Okrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masę 
  6. Piekłam przez około 50 min. w prodiżu.




Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne.
      Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci.







Smacznego.


                                          A tu z kruszonką.

15 komentarzy:

  1. Śliwki - idealne do ciast i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesienne pyszności- z kawką smakują wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piaskowe ciasta są wyjątkowo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho - w sam raz na jesienny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę takie ciasto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tereniu ciasto pierwsza klasa, bardzo na czasie. Talerzyk masz cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, mam na imie Urszula. Serdecznie Cie pozdrawiam. A talerzyk rzeczywiscie ładny☺

      Usuń
  7. Wygląda bardzo pysznie! Muszę wypróbować póki jeszcze sezon śliwkowy w pełni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...